Dobry chleb na zakwasie

Pieczenie domowego chleba stało się modne w ostatnich latach. Jest ono wskazane także ze względów zdrowotnych. Piekąc chleb w domu możemy sami zdecydować  jakie produkt wykorzystamy, czy będzie to chleb na drożdżach czy na zakwasie. Dobry chleb na zakwasie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu, który dojrzewa przez kilka godzin. Jeżeli wcześniej przygotujemy wszystkie produkty to samo  wyrobienie chleba i jego upieczenie  jest bardzo proste. Tak na prawdę do zrobienia chleba oprócz aktywnego zaczynu potrzebujemy tylko mąkę żytnią  lub pszenną, trochę wody i dodatki. Spokojnie możemy eksperymentować wykorzystując do naszego chleba  nasiona, które lubimy najbardziej, a może żurawinę czy płatki owsiane. Możemy do upieczenia wykorzystać jeden z olbrzymiej liczby przepisów na dobry chleb na zakwasie dostępnych na stronach internetowych. Chleb upieczony samodzielnie smakuje wybornie i na pewno służy naszemu zdrowiu. Musimy tylko zdobyć się na odwagę i spróbować. W końcu każdy kiedyś zaczynał po raz pierwszy, a potem dochodził do wprawy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Krystian i prowadzę bloga na którym opowiadam wiele ciekawostek na temat kuchni! Jeśli jesteś takim samym miłośnikiem jak ja, mam nadzieję, że moje wpisy Ci się spodobają 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone